Dit is een veelgestelde en zeer begrijpelijke vraag. Mensen denken namelijk dat een darmspoeling alle goede bacteriën wegspoelt uit de darm. Is dit waar? Dat lees je hieronder.
Wat weet je na het lezen van dit blog?
- Hoe je de opbouw van de juiste darmflora kunt ondersteunen
- Hoe je de kans op een blinde darm ontsteking enorm kunt verlagen
- Hoe je het risico op het ontstaan van een infectie met Clostridium difficile kunt verlagen
Het grootste gedeelte van de darmflora is gehecht aan de darmwand en zal niet gemakkelijk loslaten. Wel zullen de oude afgestorven bacteriën beter worden verwijderd tijden een colon hydrotherapie behandeling (darsmpoeling). Hierdoor ontstaat er meer plek voor de goede bacteriën om zich aan te hechten aan de gezuiverde darmwand.
Daarnaast wordt het caecum grondig gereinigd. Het caecum is een blind eindigende zak van de dikke darm die zich bij de mens rechts onder in de buik bevindt. Het laatste deel van de dunne darm eindigt namelijk niet in het begin van de dikke darm maar mondt zijdelings uit in het caecum, een centimeter of 10 van het uiteinde. Dit blinde uiteinde is nu de blindedarm.
De ‘blindedarm’ waarover in de volksmond gesproken wordt is echter een ander orgaan, namelijk het wormvormig aanhangsel (de appendix).
Als dit gedeelte van de dikke darm vervuild raakt, net als een savon (zwanenhals) van een afvoer, kan dit een aantal vervelende gevolgen hebben:
- Door de vervuiling kan de appendix (het wormvormig aanhangsel) gaan ontsteken. Dit wordt de “blinde darm ontsteking” genoemd.
- Door de vervuiling kan de appendix zijn functie minder goed uitvoeren. Vroeger werd gedacht dat het wormvormig aanhangsel geen functie had. Tegenwoordig weten we dat de appendix een behoorlijk belangrijke functie heeft en dat is namelijk het regelen van de darmflora. Vanuit de appendix worden de signalen gegeven voor het aanmaken van de juiste bacteriën.
- Een studie uit 2012 toonde aan dat mensen die door een operatie hun wormvormige aanhangsel van de darm missen, vier keer zo vaak last hebben van de darminfectie Clostridium difficile colitis.
Conclusie:
Door het schoonmaken van de darm, is de kans dus groot dat je juist een betere darmflora zult opbouwen en je vermindert de kans op het ontstaan van een blinde darm ontsteking aanzienlijk.
Naast het reinigen van de darm kan het ook handig zijn om te zorgen voor de juiste aanmaak van bacteriën, liefst door het gebruik van gefermenteerde producten zoals waterfkefir.