Bitterzout, Magnesiumsulfaat, Engels Zout of Epsomzout
Bitterzout of wel Engels zout is een echt “miracle mineral” te noemen. Verrassend veel toepassingen heeft dit bijzondere zout. De chemische naam is magnesiumsulfaat.
Vele jaren geleden was Bitterzout (Epsomsalt) het meest gebruikte geneesmiddel in Engeland. Alhoewel de mensen die het gebruikten niet precies wisten waarom het zo waardevol was, begrepen ze wel dat het goed was voor de gezondheid en dat het de levensduur bevorderde. Zij merkten uit ervaring dat het een goed middel was tegen weefselverharding, nierziekten en reumatiek, maar dat het ook nuttig was om overgewicht te voorkomen.
De exacte werking van het Epsomzout ligt in het proces van het element magnesium. Magnesium bindt zich namelijk liever (sterke voorkeur, affiniteit) aan een carbonaat dan aan een sulfaat (zwavel). Hier ligt het grote geheim van de werking verborgen. Door de krachtige affiniteit met carbonaat en carbonaatsamenstellingen, neemt het de schadelijke afvalstoffen in zich op en vernietigt ze, en werkt zodoende als een heilzaam geneesmiddel. De meeste waarde van Bitterzout ligt echter in het uitwendige gebruik, omdat het het vermogen bezit de afvalstoffen die opgeslagen liggen in de weefsels, via de huid te verwijderen.
Voordelen bij inwendig gebruik:
- Het wordt als ontgiftingskuur gebruikt, omdat het “slakken” losweekt van de darmwand.
- Bij de gal- en leverzuivering om de galkanalen te ontspannen.
- Ook als laxeermiddel is het incidenteel goed te gebruiken, omdat het een osmotische werking heeft (geen gewoonte hiervan maken).
Voordelen bij uitwendig gebruik:
- Verwijdert de dode huidcellen op een zachte wijze;
- Als conditioner voor het haar. Geeft zacht haar en tevens volume;
- ln badzout verlichting van pijnklachten zoals bij reuma, artrose en artritis.
- Epsomzout is rijk aan magnesium wat je spieren ontspant en het zenuwstelsel kalmeert.
- Magnesiumsulfaat in het badwater, net voor bedtijd biedt je gegarandeerd de diepste nachtrust die je ooit hebt gehad, daarom ideaal bij slaapproblemen en stressklachten.
Magnesiumsulfaat stimuleert ook de bloedsomloop en is ontgiftend. Perfect wanneer je met darmspoelingen of detox bezig bent. Je kunt dit bad om de drie dagen doen om je ontgifting te stimuleren. Bitterzout kan ook heel ontspannend en verwarmend werken, waardoor gewrichts- en spierpijn verzacht worden. Daarom heel goed bij rugklachten of na een flinke sportinspanning.
Bouw het gebruik langzaam op
Aan het badwater voeg je de eerste keer 250 gram Epsomzout toe. Smeer een beetje vaseline op de huid, wanneer er wondjes zijn of andere open plekken in de huid (kan anders prikken). Start met niet teveel ineens, maar bouw de dosering op van 250 gram per bad tot 1 kilo. Dit is de aanbevolen hoeveelheid om geleidelijk aan te ontgiften. Effecten mogen verwacht worden over de langere termijn. Snellere effecten worden zichtbaar bij hogere doseringen. Hierbij kunnen echter wel ontgiftingsverschijnselen ontstaan, zoals hoofdpijn en duizeligheid. Bij zeer hoge doseringen ontstaat het ‘Dode Zee’-effect, nl. drijven op water.
Het zout is niet geurend of schuimend. Om de ontspannende werking van het Magnesiumsulfaat te versterken kun je er Lavendel etherische olie aan toevoegen. Het weldadige en geneeskrachtig aroma van de Oleum Lavandulae geeft een bijzondere ervaring in je eigen badkamer. Minimaal 20 minuten badderen is voldoende om de werking van het Bitterzout en het aroma te gaan ervaren, optimale tijd is 45 minuten.
Ook is het heel heilzaam om wikkels gedrenkt in een oplossing van Magnesiumsulfaat te maken. Breng deze aan op de pijnlijke delen van het lichaam en dek het warm af met een deken. Laat dit minimaal 45 minuten intrekken voor het beste resultaat.
Goedkoop
Magnesiumsulfaat is te verkrijgen bij de meeste apotheken (niet bij de drogist) en is niet duur.