Detox, Vasten: Nieuw Begin

Deze maand start de lente. Heerlijk toch? ’s Ochtends is het vroeger licht. ’s Avonds wordt het later donker. De temperatuur gaat gestaag omhoog en het is tijd dat ook wij weer in actie komen. Daarmee bedoel ik niet dat we in de winter niks doen, maar het tempo ligt (als het goed is) iets lager. We keren meer naar binnen, letterlijk en figuurlijk. Nu is het tijd om te ontwaken, om de winter achter ons te laten, en ons klaar te maken voor een nieuwe, frisse start. Ben jij er klaar voor?

Vasten of Detoxen, hoe werkt dat precies?

Voordat ik die vraag beantwoord, wil ik een piepklein stukje geschiedenis met jullie delen:

2500 jaar geleden, bij de Oude Romeinen, begon het nieuwe jaar niet op 1 januari, maar op 21 maart. Dat was het moment dat de zon weer opging in het dierenteken Ram en het was de aanvang van de lente, het nieuwe begin in de natuur, het nieuwe leven, en dus ook het nieuwe jaar.

Een nieuwe periode beginnen met oude troep zorgt niet voor een fijn toekomstperspectief. De Oude Romeinen leken dit te weten en daarom gebruikten zij de periode vóór 21 maart om te reinigen, te vasten en ‘boete’ te doen. Voor dit proces hadden de Romeinen ook een woord: februa.
Februa betekent ‘grote reiniging en boetedoening’.

Het is al heel lang bekend dat mensen zich in deze periode – van half februari tot half maart – wat minder fit voelen, minder energiek. Vroeger noemde men dit ‘voorjaarsmoeheid’. De moeheid heeft echter niets met het voorjaar, het nieuwe begin, te maken, maar alles met het niet of té weinig inhoud geven aan het reinigingsproces, de februa dus. De maand februari is afgeleid van ‘de februa’ en het is de perfecte maand om ons te ontdoen en te reinigen van alle troep die we een jaar lang hebben verzameld en opgebouwd in het lichaam (en geest).

Hoe doe je dat, Detoxen of Vasten?

Dat bepaal je grotendeels zelf. Kies daarom iets wat bij jou past, want dan lukt het je om het vol te houden en eruit te halen wat je voor ogen hebt.

Van oudsher duurt de vastenperiode 46 dagen. Dat zijn 40 dagen vasten, met uitzondering van de zondagen. Vind je dat te lang, kies dan voor een periode die jou beter haalbaar lijkt. De leverreiniging volgens de methode van Andreas Moritz duurt bijvoorbeeld 6 dagen. Er bestaat ook een milde variant van de leverreiniging. Mocht je daarin geinteresseerd zijn, neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat je wel en niet eet of drinkt kun je in zekere mate ook zelf bepalen. Het gaat erom dat je het lichaam de kans geeft zich te ontdoen van ballast en dat je geen nieuwe troep naar binnen werkt. Kijk kritisch naar je huidige voedingspatroon en beslis wat je kan doen om de ballast te verminderen en het lichaam te reinigen. Leg de nadruk op verse groeten en vers fruit. Drink meer water en kruidenthee en ga zoveel mogelijk naar buiten. Misschien lukt het je niet om volledig suikervrij te eten, maar kun je wel het koekje bij de koffie gedurende 40 dagen laten liggen. Alle kleine beetjes helpen.

Heb je behoefte aan advies of begeleiding, neem dan gerust contact met me op.

(geraadpleegde bronnen: wikipedia en Vruchtbare Aarde, editie 1, Lente 2017)

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie