Makkelijk, snel en gezond: Komkommer Gazpacho

Een makkelijk, snel en gezond recept dat geschikt is om te eten of te drinken tijdens een (lichte) detoxkuur, maar ook heerlijk als amuse/voorgerecht, ontbijt of gezonde smoothie

Waarom is deze Komkommer Gazpacho gezond?

De combinatie van ingrediënten maakt deze gazpacho heerlijk én gezond. Het bevat verwarmende kruiden zoals koriander, chili en peper en daardoor is het geschikt voor mensen met een zwakke spijsvertering. Daarnaast bevat het recept pepermunt. Dit is een kruid dat goed helpt voor mensen met een spastische darm: het ‘ontkrampt’ namelijk de spijsvertering. Pepermunt valt in de categorie ‘bitterkruiden’ (al proef je dat niet). Bitterkruiden hebben als eigenschap dat ze een stimulerende werking hebben op de spijsverteringssappen, hetgeen de spijsvertering alsook de stoelgang bevordert.

Het recept bevat yoghurt op basis van geitenmelk in plaats van koemelk en dat is niet voor niks: geitenmelk geeft veel minder snel allergieën, is makkelijker te verteren dankzij de andere eiwit- en vetstructuren, en het bevat meer en beter opneembare mineralen.

Ingrediënten voor 8-10 personen:

  • 500 ml biologische geitenyoghurt
  • 2 à 3 geschilde komkommers
  • 10 blaadjes munt (of iets meer, naar eigen smaak)
  • 1 takje koriander
  • 1 appel, geschild en in stukjes
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 1 snufje sambal oelek, of een snufje chilipoeder
  • een paar draaien zeezout uit de molen
  • een paar draaien verse peper
  • een scheutje olijfolie

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten één voor één in de blender
  • Als de soep helemaal gald is, even proeven en indien nodig extra op smaak brengen met peper en zout
  • In de koelkast zetten zodat het koud geserveerd kan worden
  • (mensen met zwakke spijsvertering eten de gazpacho bij voorkeur op kamertemeratuur)

Weten van (h)eerlijk eten, Deel 2

effecten van voedingsmiddelen

Het recept is afkomstig uit het boek “Weten van (h)eerlijk eten”, Deel 2, van orthomoleculair en natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga. (www.rinekedijkinga.nl). Dit specifieke recept staat in haar boek en komt van Eize Hoomoedt.

Het boek is een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan volwaardige, lekkere voeding. Je vindt er recepten voor alle momenten van de dag, dus ook voorafjes, tussendoortjes en zelfs ideeën voor beleg. Het leukste vind ik dat bij ieder recept staat uitgelegd waarom de ingrediënten zo goed voor je zijn. Eten uit het boek van Rineke Dijkinga voelt daardoor éxtra smakelijk: het ís lekker en de wetenschap dat het zo goed voor je is, maakt het nóg lekkerder.

, , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Makkelijk, snel en gezond: Komkommer Gazpacho

  1. Magda februari 12, 2019 at 10:33 am #

    Hallo Svetlana,
    Dankjewel voor je liefdevolle benadering. Ik voelde me echt gezien en gehoord ondanks dat ik het als zeer heftig heb ervaren. Ik ben hartstikke blij dat is zoveel oude shit heb mogen loslaten.
    Ik was vrijdag heel erg aangedaan en moest bijkomen van alles.
    Zaterdagmorgen werd ik om half 8 wakker en voelde me topfit.
    Heerlijk voel ik me nog steeds.
    Super dankjewel voor alles.
    Lieve groetjes Magda

Geef een reactie