Gezonde Zoete Zuurkoolstampot

gezonde stampotHeerlijke én gezonde zoete zuurkoolstampot met pastinaak, zoete aardappel, zuurkool en gember. Een bommetje gezondheid en klaar in een handomdraai! Ideaal voor in de winter, vooral tijdens de verkoudheid- en griepperiode.

Waarom is deze zoete zuurkoolstampot zo gezond?

  • Alle gefermenteerde producten (zoals zuurkool, boerenyoghurt, biologische karnemelk, biogarde, zure room, kefir, zuurdesem, tempé, miso, etc.) hebben een gunstig effect op onze darmbacteriën. De melkzuurbacteriën kunnen allerlei toxines, mogelijk kankerverwekkende stoffen en zelfs schimmels afbreken. Ook stimuleren ze ons immuunsysteem.
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn voor het lichaam gemakkelijker te verteren dan niet gefermenteerde.
  • Pastinaak en zoete aardappel zijn zeer rijk aan de vezel: inuline. Deze dient indirect als voedsel voor onze darmbacteriën. 
  • Met gember voeg je een stof toe die de opname van vitamines en mineralen vanuit de darm tot wel 200% kan verbeteren!
  • Gember is het belangrijkste kruid in geval van verkoudheid. Ook heeft het een positief effect op insulineresistentie, overgewicht en kanker.
  • Mensen met hyperinsulinemie, sterke bloedsuikerspiegelschommelingen of overgewicht laten de aardappelen weg.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 pastinaken
  • 2 zoete aardappelen (evt. 2 aardappelen)
  • pakje zuurkool
  • 1 flinke theelepel gemalen gemberpoeder of 1 tot 1,5 koffielepel vers geraspte gember
  • eventueel wat kokosolie, roomboter of koolzaadolie

Bereiding

  • Kook de pastinaken, zoete aardappelen, evt de gewone aardappelen en de zuurkool.
  • Giet het water af en stamp het geheel.
  • Voeg naar smaak gember toe.
  • Voeg op het laatst de boter of olie toe.
  • Heerlijk met gebakken quorn, tempeh, vegetarsiche spekjes/rookworst, of lupine stukjes in een beetje olie met ketjap, gember, kruidenzout en boter

Weten van (h)eerlijk eten, Deel1

effecten van voedingsmiddelen

Het recept is afkomstig uit het boek “Weten van (h)eerlijk eten”, Deel1, van orthomoleculair en natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga. (www.rinekedijkinga.nl).

Het boek is een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan volwaardige, lekkere voeding. Je vindt er recepten voor alle momenten van de dag, dus ook voorafjes, tussendoortjes en zelfs ideeën voor beleg. Het leukste vind ik dat bij ieder recept staat uitgelegd waarom de ingrediënten zo goed voor je zijn. Eten uit het boek van Rineke Dijkinga voelt daardoor éxtra smakelijk: het ís lekker en de wetenschap dat het zo goed voor je is, maakt het nóg lekkerder.

, , , , , , ,

2 Responses to Gezonde Zoete Zuurkoolstampot

  1. José maart 10, 2018 at 5:12 pm #

    De zoete zuurkoopstampot is verrukkelijk. Wij hebben er vegetarische spek nes van de vegetarische slager doorheen gedaan. We hebben gesmuld. Dank voor het recept
    Groet van José

Geef een reactie