Herfstrecept: Kastanjesoep

Herfstsoep van tamme kastanjes

Heerlijk wat je allemaal kunt eten, rechtstreeks uit de natuur, in hartje herfst: walnoten, tamme kastanjes, pompoenen, appels, peren, paddestoelen, en noem het allemaal maar op. Dus: trek je wandelschoenen aan en ga eropuit; maak een mooie herfstwandeling in het bos en vul je longen met de zuurstofrijke boslucht;  beweeg en help je lichaam op die manier om zich te zuiveren. Want ja, je ademhaling en transpiratie helpen bij het kwijtraken van afvalstoffen. En als je thuiskomt, dan maak je een heerlijke pan kastanjesoep. Hieronder vind je het recept.

Herfstrecept: kastanjesoep

Herfstoogst uit mijn eigen tuin

Ingrediënten (8 porties)

  • 1 kilo tamme kastanjes
  • 60 gram boter
  • 1 tak bladselderij
  • 3 blaadjes duizendblad
  • 1 prei
  • 0,5 ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook gepeld (heel laten)
  • 1 laurierblad
  • 1 liter groentebouillon (tablet)
  • 1 liter volle melk
  • (poedersuiker)
  • nootmuskaat
  • 1 dl crème fraîche
  • zout en peper

Bereiding

  • Selderij grof hakken, duizendblad fijn snijden, de prei in ringen snijden en de ringen in 2-en snijden.
  • Breng het water aan de kook.
  • Maak in elke kastanje met een scherp mesje een sneetje in de zijkant en laat de kastanjes ongeveer 8-10 minuten meekoken. Haal ze daarna uit het water, verwijder de schil en ook het bruine velletje. Het gemakkelijkst gaat dit als de kastanjes nog warm zijn. Houd een paar kastanjes apart als versiering voor de soep. De andere kastanjes in stukken snijden.
  • De boter licht laten bruinen en hierin de stukjes kastanje eventjes bruinen.
  • Dan toevoegen: prei, duizendblad, selderijblad, ui, knoflook en laurierblad.
  • Zachtjes smoren tot de boter geheel is opgenomen en dan eerst de bouillon erbij gieten en daarna de melk.
  • Geheel zachtjes laten koken tot de groenten en kastanjes zacht zijn.
  • Giet de soep door een zeef. De soep moet crème-achtig zijn. Vind je de soep te dik, dan wat extra bouillon of melk erdoor roeren.
  • Vlak vóór het opdienen de soep afmaken met zout, peper, nootmuskaat, en crème fraîche. (Omdat niet alle kastanjes een even zoete smaak hebben, kun je eventueel wat poedersuiker toevoegen).
  • Versier de soep met de achtergehouden kastanjes (heel of in plakjes gesneden).

Ik hoor heel graag van je of je deze kastanjesoep hebt gemaakt en wat je ervan vond.
Warme groet,

Svetlana

(Bron: Dit recept vond ik hier. Het is een fijne website genaamd Foodwalks: een mooie wandeling of fietstocht; plukken van al het eetbare dat de natuur ons biedt, en daarna…lekker koken).

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie