Herfstrecept: Vega Pasta Bolognese met eekhoorntjesbrood

Een vegetarisch herfstrecept: pasta bolognese met eekhoorntjesbrood. Ik at dit toen ik laatst op visite was bij mijn buurvrouw en omdat ik het zo lekker vond heb ik het recept gevraagd. Voor wie het niet weet: ‘eekhoorntjesbrood’ is een eetbare paddestoel die tussen juli en november ‘gewoon’ in loof- en dennenbossen en langs lanen te vinden is. Eekhoorntjesbrood is dus écht iets van dit seizoen. 

Vegetarische pasta bolognese met eekhoorntjesbrood.

Het fijne aan deze pasta is dat hij lekker veel verse groenten én (verse) kruiden bevat in plaats van vooral vlees en saus. Dat maakt hem gezond en makkelijker verteerbaar voor de darmen. Mijn buurvrouw is nogal ‘van de groenten’ , dus zij heeft de hoeveelheden groenten en pasta iets aangepast in het voordeel van de groenten. Hieronder vind je het originele recept, maar voel je vrij om ermee te spelen.

Tegenwoordig zijn er volop glutenvrije pastavarianten te vinden. Als je de kaas weg laat, is het recept ook nog eens 100% vegan.

Ingredienten voor 6 personen:

  • 20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 grote rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • Olijfolie
  • 1 vers laurierblad
  • 100 ml chianti
  • 1 blik groene linzen (400 gram)
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
  • 450 gram volkoren spaghetti
  • ½ bosje bladpeterselie (15 gram)
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water.
  • Pel de uien en knoflook, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Hak alles samen met de rozemarijnnaaldjes fijn en meng goed.
  • Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig vuur en doe daarin het groentemengsel en de laurier.
  • Leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten, terwijl je af en toe roert, of tot de groenten zacht zijn.
  • Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood fijn. Zeef het weekvocht en doe dat samen met het eekhoorntjesbrood in de pan.
  • Zet het vuur matig hoog, giet de chianti erbij en laat inkoken. Voeg de linzen (ook met vocht en al) en tomaten toe.
  • Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk tomatenblikje voor de helft met water, spoel de blikjes uit en giet het water in de pan.
  • Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 35 minuten pruttelen, of tot hij heerlijk dik is. Proef en breng op smaak.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan (gezouten) kokend water.
  • Giet af en vang daarbij een kopje van het kookwater op.
  • Schep de spaghetti door de bolognesesaus en voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe.
  • Snijd de bovenste helft van de bos peterselie fijn, rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas en meng beide door de pasta. Schep de borden vol, rasp de rest van de kaas erover en… Smakelijk eten!

Ik vind het leuk als je me laat weten wat jij van dit recept vond en hoe jij het hebt bereid. Laat gerust een reactie achter onderaan dit lbog of stuur me een berichtje.

Zin om uitgebreid te kokkerellen? Maak als voorgerecht deze kastanjesoep.

(Bron: recept van Jamie Oliver op culy.nl)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie