Schüssler celzouten therapie

Wat zijn Schüssler celzouten?

Dokter Schüssler – de ‘uitvinder’ van de Schüssler celzouten – was een homeopathische arts. Hij zocht naar een eenvoudige geneeswijze en daarom ging hij storingen – oftewel ziektes – grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat elke (lichaams)cel behoefte heeft aan zeer specifieke voedingsstoffen. Die voedingsstoffen noemt men mineraalzouten. Volgens dokter Schüssler zijn de meeste ziektes te wijten zijn aan een tekort aan mineraalzouten. Schüssler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel – en daarmee de gezondheid van het lichaam – ontstaat door het aanvullen van deze tekorten. Hij ging zelfs verder: “Om schade te voorkomen en om de celzouten direct opneembaar voor de cellen te maken, moeten ze gepotentieërd (verdund) worden”.

Waarom gaat het om onverdunde celzouten?

De celzouten volgens dr. Schüssler, bevatten zodanig verdunde (verwreven) mineraalzouten dat ze direct door de cel kunnen worden opgenomen. Onverdunde mineraalzouten kunnen voor het lichaam een belasting vormen. Als deze te lang worden ingenomen kan dit mogelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze bijvoorbeeld in de vorm van nierstenen afzet.
Verdunde mineralen echter, kunnen door het lichaam zonder problemen in de cellen worden opgenomen. De celzouten kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen. Dankzij de verdunning is het bovendien onmogelijk om teveel van de mineralen binnen te krijgen.

Schüssler ontwikkelde 27 verschillende celzouten.

Wat is celzout therapie?

Celzouttherapie is een eenvoudig toepasbare therapie die het eigen zelfherstellend vermogen ondersteunt door de toepassing van een of meerdere celzouten volgens Dr. Schüssler. De therapie is gericht op het herstel van de balans in de minerale werk- en functiestoffen in en om de lichaamscellen. De therapie kan tegelijkertijd met andere medicatie of preparaten worden toegepast omdat er slechts in lichaamseigen minerale stoffen wordt voorzien: De celzouten komen immers van nature voor in de cellen. Het lichaam zal de aangeboden celzouten dáár inzetten waar behoefte is. Ze werken ondersteunend en helpen het lichaam weer in de eigen beweging te komen.

Vaak is er een specifieke combinatie van celzouten noodzakelijk om tot een goed resultaat te komen. Zo heb je energiegevende, ontlastende en opbouwende celzouten.