Recept Kombucha

Kombucha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën en gistculturen. De basis van de drank bestaat uit de kombucha-zwam, of SCOBY (verkrijgbaar bij Praktijk Kalynda). 

Kombucha drank is bekend om zijn sterk reinigende eigenschappen. Het wordt weleens gezien als een gezonde frisdrank vervanger. Natuurlijk kun je het drankje kant en klaar kopen, maar mocht je het dagelijks willen drinken om de darmflora te ondersteunen, dan wordt dat al gauw redelijk prijzig. Maak het daarom zelf. Verderop lees je het recept. 

Waarom zou je Kombucha willen drinken?

  1. Het is lekker.
  2. Het is heel gezond. Dit gefermenteerde drankje bevat probiotica: Micro-organismen waarmee we onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem ondersteunen. Dat betekent dus niet alleen een betere spijsvertering maar ook een betere afweer tegen ziektemakers. Daarnaast helpt kombucha ook bij het ontgiften (het ondersteunt de leverwerking), bevat het glucosaminen (goed voor de gewrichten) en antioxidanten. 

Recept Kombucha

Om Kombucha te maken heb je 5 ingrediënten nodig, te weten: water, groene of zwarte thee, suiker, wat bestaande kombucha (of appelazijn) en een kombucha-zwam (ook wel SCOBY genoemd).
Waarom zit er suiker in? Een kombucha-zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen: de ‘zwam’. Deze zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig. Suiker is de voeding van deze zwam, het eet het op tijdens het fermentatieproces. Je zult dan ook merken dat Kombucha eigenlijk een heel zuur smakend drankje is. Van de hoeveelheid suiker die is toegevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje. 
De Kombucha-zwam is te verkrijgen in Praktijk Kalynda.

Ingrediënten

• 2 liter water

• 10 gram groene of zwarte thee

• 200g suiker

• 50 ml kombucha (of appelazijn)

• 1 kombucha-zwam (verrkijgbaar bij Praktijk Kalynda)

Extra:

• 1 grote, glazen pot met een inhoud van 2,5 – 3 liter

• kaasdoek (of een theedoek)

• elastiek

• plastic trechter met zeef

• lege glazen flessen met dop (4 stuks van 0,5 liter)

Bereiding

1. Breng 500 ml van het water aan de kook in een steelpan.

2. Laat hierin de thee 15 minuten trekken.

3. Verwijder de theezakjes/losse thee en los de suiker op in het theewater. 

4. Schenk de warme thee in de grote glazen pot en schenk hier vervolgens de overige 1,5 liter (koud) water bij.

5. Controleer of het water niet te warm is; het mag maximaal 40 graden Celsius zijn. 

6. Schenk de 50 ml kombucha (of appelazijn) bij de zoete thee in de pot en leg de kombucha-zwam er voorzichtig in.

7. Leg het kaasdoek op de pot en zet dit vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof. Sluit de pot zeker niet af ivm ophopingen van gasvorming. 

8. Zet de pot op een donkere plaats weg of dek hem af met een doek bij kamertemperatuur. 

9. Laat de kombucha ergens tussen de 7 en 14 dagen fermenteren.

Na het fermenteren: 

1. Na 7 dagen zul je zien dat zich een nieuwe zwam op de drank heeft gevormd. Steek hier voorzichtig een rietje onder en neem een slokje van de drank: smaakt het nog te zoet, dan laat je de drank nog een paar dagen langer fermenteren.

2. Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze in goede conditie.

3 Zet de trechter met zeef in een lege, glazen fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle flessen.

4. Zet de flessen Kombucha tot gebruik in de koelkast.

5. Nu kun je op dezelfde manier een nieuwe hoeveelheid Kombucha maken De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha of weggeven aan iemand  anders. 

Smaakje geven?

Wil je je Kombucha een smaakje geven? Dat kan zo: Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit, niet uit concentraat) toe aan de lege glazen flessen voordat je deze vult met de reeds gefermenteerde Kombucha. Laat deze flessen nog een aantal dagen op een donkere plaats staan; na een dag of 4-5 zijn ook de fruitsuikers gefermenteerd en is er wat meer koolzuurgas ontstaan; zo maak je je eigen gezonde priklimonade. Let er wel op dat je de flessen elke dag even een keer open draait. Zo kan het extra gas ontsnappen en komt er niet teveel druk op te staan.

Tips & Trucs

• Gebruik alléén glazen flessen om de Kombucha in te maken/bewaren, dus géén plastic.

• Zorg dat de kombucha-zwam en/of drank niet in contact komt met metaal. Dit is schadelijk voor de micro-organismen waardoor ze dood kunnen gaan.

• Gebruik altijd echte thee en echte suiker: de Kombucha-zwam heeft dit nodig om van te leven en uiteindelijk dit drankje te produceren. Honing, zoetstoffen en/of kruidenthee zijn niet geschikt.

Drink niet teveel Kombucha in één keer, laat je lichaam er aan wennen. De drank bevat bacteriën en gisten waar het lichaam/darmen op kunnen reageren. (Bvb door een opgeblazen gevoel en/of winderigheid)

Neem contact op met Praktijk Kalynda voor een Kombucha-zwam.