Benodigdheden voor de waterkefir-drank
- 70/40 gram kefirkorrels
- 70/40 gram biologische riet suiker
- 1/2 biologische citroen
- 2 biologische vijgen of andere gedroogde vruchten zoals rozijnen, abrikozen, of dadels
- een kunststof zeef
- een kunststof of houten lepel
- een glazen pot inhoudsmaat 1,5 / 1 liter
- 1 liter gefilterd water

homemade waterkefir
Bereiding
Vul de weckpot met water, voeg de rietsuiker toe en roer even goed totdat de rietsuiker bijna is opgelost. Nu kunnen de kefirkorrels worden toegevoegd aan het water. Als laatste voegt men de gedroogde vruchten in zijn geheel en de halve citroen toe. Sluit de pot nooit af maar leg er een deksel los op zodat er niks in komt en zet hem op een lichte plaats (niet in de volle zon), bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Laat de kefirbereiding nu 48 uur staan. Een keer per dag de kefirdrank even omroeren, voorzichtig met een kunststof/of houten lepel.
Ongeveer een uurtje nadat alle ingrediënten in een weckpot zijn gedaan zullen er belletjes te zien zijn en de kefirkorrels zullen naar de oppervlakte stijgen en weer dalen. Dit is een mooi schouwspel om te zien.
Na 48 uur is de kefirdrank klaar voor gebruik. Open de weckpot en verwijder de vijgen en citroen. De vijgen kunnen worden weggegooid omdat hier geen smaak meer aan zit, de citroen apart houden. Nu kan de waterkefir vloeistof worden overgegoten in een maatbeker (o.i.d.), de korrels daarbij opvangen in een kunststof zeef. De kefirkorrels goed afspoelen onder koud stromend water. Max 40graden Celsius. De kefirkorrels uit de zeef nemen en apart houden. Nu kun je de citroen boven de zeef uitknijpen en toevoegen aan de kefirdrank.
De kefirdrank kan het beste bewaard worden in een goed afsluitbare fles en is dan in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Het is ook mogelijk om de fles met kefirdrank nog een dag buiten de koelkast te laten staan, op een niet al te lichte plek. Dan zal de drank nog wat nagisten en komt er wat meer koolzuurgas aan.
De kefirkorrels kunnen nu weer opnieuw worden gebruikt. Omdat de kefirkorrels zich vermenigvuldigen, dient men de korrels eerst af te wegen als ze weer worden gebruikt voor een nieuwe bereiding. De korrels die over zijn kan men aan anderen doorgeven of zelf bewaren als reserve. De overtollige kefirkorrels kunnen in de koelkast bewaard worden in een pot met water en weinig suiker. Wel eens in de week het water verversen en de korrels even afspoelen.
Voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. gebruikt men alleen schoon warm water, geen afwasmiddelen. Ook is het goed om een aparte afwasborstel te gebruiken, die dus alleen voor de waterkefir materialen gebruikt wordt.
Belangrijke zaken nogmaals op een rij
- Gebruik geen metalen voorwerpen want daar kan de kefir niet goed tegen.
- Stel de kefir niet bloot aan temperaturen onder de 0 graden en boven de 40 graden.
- Gebruik voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. geen schoonmaakmiddelen, maar alleen heet water.
- Voor het schoonmaken een aparte afwasborstel gebruiken.
Wat is waterkefir?
Waterkefir lijkt, in tegenstelling tot de meer bekende melkkefir, niet op een zurige yoghurt, maar op een frisse limonade. Het heeft dezelfde voordelen als melkkefir, maar is voor de gezondheid nóg beter en wordt door de maag en darmen beter verdragen.
De korrels zijn identiek aan de micro-organismengemeenschap, welke al in de jaren dertig van de vorige eeuw bekend waren in Zwitserland. Men noemde het daar TIBI.
In Parijs waren deze korrels in 1890 onder de naam “graines vivantes” (vertaald “levende korrels”) bekend.
Franse wijnboeren noemden de korrels Franse waterkefir.
In Parijs waren deze korrels in 1890 onder de naam “graines vivantes” (vertaald “levende korrels”) bekend.
Franse wijnboeren noemden de korrels Franse waterkefir.
Het werd gebruikt t.b.v. de gezondheid en de verbetering van het water, het nitriet namelijk dat in het leidingwater zat werd door de kefir opgebruikt. Een zeer enge verwantschap heeft ook de “ginger beer plant” die de Engelsen gebruiken om hun beroemde ginger beer mee te brouwen.
Onder de microscoop ziet men dat het uit verschillende micro-organismen bestaat. Bacteriën en gistcellen, massaal ingebed, die van binnenuit zelf uitgescheiden worden. Een bioloog noemt zo iets een symbiose (= samenlevingsvorm die voor alle betrokken organismen gunstig uitpakt).
Melkzuurbacteriën hebben voor de groei die zij doormaken genoeg levensmiddelen en vitamines nodig. De benodigde substanties worden van binnenuit door de gist geleverd. Daarvoor produceert de bacterie een zuur dat de gist nodig heeft en haar beschermt voor vereniging met andere micro-organismen. In de zure omgeving kunnen vreemde bacteriën en ziekteverwekkers niet en zich niet vermeerderen.
Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat het regelmatig drinken van kefir, maagzweren helpt voorkomen. Waterkefir is een symbiose van de Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae. Andere auteurs noemen Betabacterium Vermiforme, Saccharomyces. Pastrorianus en Saccharomyces Radaisii als bestanddeel, waarbij nog meer bacteriën en gistcellen kunnen voorkomen, omdat het om meerdere samenstellingen kan gaan.
Waar komt waterkefir vandaan?
Daarover is niets met zekerheid te vertellen. Vermoed wordt Mexico, waar de Tibi korrels, in tegenstelling tot suikerhoudend water, op de Opuntia Cactus in water groeien. Dit heeft M.L. Lutz in 1890 al beschreven.
Samenstelling waterkefir
Kefirdrank – en dat geldt zowel voor de melkkefir als voor de waterkefir variant (zijn sterk verwant aan elkaar) – bevat zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. Vooral de vitaminen B1 (Thiamine, B2, B6, B12, C, D, en H (Biotine) zijn er in hoge mate aanwezig. Verder kent het een aantal aromatische verbindingen die voor een belangrijk deel de smaak bepalen.
Daarnaast – en dat maakt kefir uniek – is er een wateroplosbaar polyaccharidepolymeer in teruggevonden. Deze stof kreeg de naam “Kefirran”.
Gezondheidsvoordelen van kefir
- Het hoge gehalte aan essentiële aminozuren. Een tekort aan vitamine H (biotine) kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress.
- Vitamine B1 (Thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel, het mentale evenwicht is daarnaast ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust. Tevens bevordert het ’t verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker kan kefir weldadig werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen.
Tips voor mensen met darmklachten
- Bij verstopping de kefir 24 uur laten staan i.p.v. 48 uur, dan werkt hij laxerend
- De 48 uurs kefir werkt normaliserend.
- Bij diarree de kefir langer dan 48 uur laten staan, dan werkt het stoppend.